Rólam

Cserháti Éva krimiíró és műfordító, a Brit Krimiírók Szövetségének tagja, Budapesten és Shrewsburyben él. A krimiírást hivatásának tekinti, ezért az alkotás mellett aktívan részt vesz a szakmai háttér alakításában. Célja a magyar krimi jelenlétének megerősítése a magyar és nemzetközi piacon. 2019-ben elnyerte az Arts Council England nagy presztízsű, művészeti ösztöndíját (Developing your Creative Practice), amelynek köszönhetően azóta számos krimiírói fesztiválon és szakmai továbbképzésen vett részt. Rendszeresen foglalkozik kezdő, magyar krimiírók mentorálásával, krimiíróműhelyek szervezésével és publikál a témában.

Megjelent kötetei: Palackposta (2016, Gabo), A Sellő titka – A K.É.Z. első esete (2019, Prae)., Szabadulószoba – A K.É.Z. második esete (2021, Athenaeum). Előkészületben: Zarándoklat a halálba – A K.É.Z harmadik esete (2021, Athenaeum).

Krimisorozata meghatározott tartalmi és formai koncepcióra épül. A bűncselekmények a 2010-es években történnek, de a nyomozás az államszocializmusba vezet vissza, egy-egy közösség történetét helyezve az előtérbe (A Sellő titka – görög menekült gyerekek; Szabadulószoba – konzervgyári munkásnők és abortuszbizottságok; Zarándoklat a halálba – illegalitásban működő női szerzetesrendek). A nyomozócsapat – melynek informális neve (Kiszuperáltak és Zöldfülűek – K.É.Z.) adja az alcímet – a sorozat folyamán marginalizálódik a rendőrségen belül, és tagjai kikerülnek a magánszférába.

A sorozaton belül minden kötet más alműfajt helyez magyar kontextusba (A Sellő titka – sorozatgyilkosság; Szabadulószoba – closed circle mystery; Zarándoklat a halálba – train mystery). A szerző első kötete, a Palackposta, pedig sorozatelőzetesként olvasható.