A Könyv Guru ajánlója
On 2016-07-05 | 0 Comments

A Könyv Guru könyvesportálon írástechnikai rovatában Nádasi Krisz többek között a Palackposta kezdő bekezdését hozza példának arra, mitől lesz jó egy regény kezdete.

“És mitől lesz jó egy regény kezdete? Attól, hogy azonnal behúzza az olvasót, nem hagyja, hogy elkalandozzon a figyelem. Nézzünk meg néhány ütős első bekezdést, és tanuljunk belőlük!”

“A klasszikus után nézzünk egy modern regényt:

 „Ugrásra készen állt. Egyik lába a korlátnak támaszkodott, a másikkal készült kilépni, majd ellökni magát. Finoman egyensúlyozott. Már kényelmesnek találta a feszültséget. Könnyű volt benne megkülönböztetni a combizmok keménységét a bordák alá szorult gyomor nyomásától. Pontosabban, már régen nem ugrott görcsbe a gyomra, csak az emléke maradt meg. Egy kis túlzással szinte várta az ugrással járó repülést.” (Cserháti Éva: Palackposta)

Mi adja itt az izgalmat?

Érdemes végigfutni a szóválasztáson: egyensúlyoz, feszültség, kemény, szorul, gyomor, nyomás, görcs. Ezek a szavak mind-mind feszültséget keltenek az olvasóban, ugye? Aki elolvasta a fülszöveget és tudja, hogy vitorlázásról beszélünk, az is dermedten figyeli: mi lesz itt? Hídról ugrik le, öngyilkos akar lenni? Mi ez, hol vagyunk? Az olvasó lelke azután áhítozik, hogy a feszültség oldódjon, a probléma megszűnjön. Az olvasó azt akarja, hogy az író biztosítsa: minden rendben van! És ezért a bizonyosságért bizony olvasni fog tovább.”