Penelopé_a_fedélzeten_Szkülla2
Pénelopé a fedélzeten
On 2016-05-20 | 0 Comments

A Pénelopé a fedélzeten rovat fiktív blogbejegyzései Admin blogján olyan történetek, melyeknek szívesen utánajárnék. Mindig izgatott, mi történt volna, ha Pénelopé nem hűségesen várja vissza Odüsszeuszt, hanem hajóra száll? Mi történik, ha Nauszikaá felkéredzkedik hőse hajójára, vagy kölcsönöz egyet apjától és elhajózik Ithakára? Odaért volna néhány nap alatt.

Vitorlázásaim során engem is magával ragadott az ithakai út mítikus varázsa. A tengeren értettem meg, miért tartottak a hajósok Szküllától és Kharübdisztől a Messinai-szorosban. Utánaolvasva történetüknek az is kiderült számomra, hogy eredetileg nem szörnyek, hanem mindketten nimfák, az istenek hatalmi harcainak áldozatai.

Ártatlan nők szörnyként való megjelenítése, illetve feltételezett bűneikért való megbüntetése nemcsak a görög mitológián vonul végig, hanem az egész világirodalmon.

Ezt a hagyományt kérdőjelezi meg Margaret Atwood Pénelopeia című regénye, amely a Télemakhosz által legyilkolt szolgálólányok történetét írja meg szokatlan nézőpontból. Hasonlóan izgalmas megközelítése a görög-római mitológiának Szabó Magda A pillanat című könyve.

Penelopé_a_fedélzeten_atwood_penelopeia