(FILES) Laura Dekker speaks to the press in the harbour of Brouwershaven on July 27, 2010. Dutch solo sailor Laura Dekker, 14, began on August 21, 2010 her round-the-world record bid from Portugal, television company Masmedia's boss quoted her agent as saying. 
AFP PHOTO/ANP/MARCO DE SWART ---netherlands out - belgium out---
Laura Dekker
On 2016-05-20 | 0 Comments

Laura Dekker 1995-ben született holland szülőktől Új-Zélandon. Öt éves koráig egy vitorláson élt, amíg a szülők el nem váltak. Ekkor húga anyjához került, ő pedig apjával maradt.

14 évesen végül elindult Föld-kerülő útjára, és szűk két év alatt meg is tette. Viszont utána nem tért haza Hollandiába, hanem Új-Zélandon telepedett le.

Hogy miért akar valaki tizenhárom évesen jó messzire hajózni a családja elől és nem visszatérni soha, sok kérdést vett fel gyerekkorával kapcsolatban.

Érdemes megnézni az útról készült filmet, ami Maidentrip címen került forgalomba, és sokat elárul.


A blogbejegyzést ihlető MTI hír:

Édesanyja is ellenzi a Földet körülvitorlázni kívánó 13 éves lány tervét

2009. szeptember 6.

A kísérlet ellen foglalt állás hét végi nyilatkozatában annak a 13 éves holland lánynak az édesanyja, aki egyedül körbe kívánja vitorlázni a Földet. Laura Dekkert két hónapig bírósági tilalom tartja vissza a kísérlettől, miután apja, akinél jelenleg nevelkedik, támogatja terveit.  Az apától és lányától különváltan élő édesanya azonban most a De Volkskrant című holland újságnak úgy nyilatkozott, ha rajta múlna, nem engedné a vitorláskalandot. Hozzátette, eddig nem kívánt állást foglalni az ügyben, mert attól félt, akkor teljesen megszakítják vele a kapcsolatot.  Laura Dekker ügyét az iskola vitte bíróság elé a nyáron, miután családja azt kérte, hogy lányukat 2011 szeptemberéig mentsék fel az iskolalátogatási kötelezettség alól.  A pszichológiai kockázatokra hivatkozó ítélet szerint a kéthónapos tilalom október végi lejártával hamarosan újra megvizsgálják, elég fejlett-e a lány ahhoz, hogy a veszélyes útra vállalkozzon.  Zsenge kora ellenére Laura – aki mellesleg egy hajón él – már tapasztalt vitorlázó, és eltökélte, hogy megdönti egy 17 éves fiú nemrégiben felállított fiatalsági rekordját a Föld körülutazásában. A bírósági döntést követően már bejelentette, hogy nem tesz le tervéről.