OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hilary Lister
On 2016-05-20 | 0 Comments

Hilary Lister 1972-ben született Angliában és éptestűként élt 15 éves koráig és aktívan sportolt. Az egyetemet már kerekes székben végezte biokémikusként. 27 éves korától kezdve nem tudja mozgatni karjait sem, ezért nem tudta megszerezni doktori címét. 2003-ban kezdett el vitorlázni, amely saját bevallása szerint új értelmet adott az életének.

2005-ben ő lett az első mind a négy végtagjára bénult vitorlázó, aki egyedül átszelte a La Manche csatornát. 2009-ben pedig megkerülte egész Nagy-Britanniát. A könyv ezt a hírt örökíti meg.

Hilary Lister azóta is aktívan vitorlázik, egyre romló állapota ellenére.


A blogbejegyzést ihlető MTI hír:

2009. szeptember 1.

Körülvitorlázta Nagy-Britanniát egy majdnem teljesen mozgásképtelen angol nő – a 37 éves Hilary Lister egyedül tette meg a negyvennapos utat. A hajósnak felcsapó Lister egy ritka betegség miatt tizenegy éves kora óta nyaktól lefelé teljesen béna.

A vitorlást három “szalmaszál” segítségével, szájával kormányozta.

A három vékony szál nyomásérzékeny kapcsolókkal állt összeköttetésben, amelyek a hajó mozgását szabályozták.  Az angol nő Plymouthban bontott vitorlát májusban. Később légzési problémák miatt meg kellett szakítania útját – kórházban is ápolták -, végül azonban negyven tengeren töltött nap után sikeresen befutott a doveri kikötőbe. A speciálisan számára kialakított vitorlással Lister 2003-ban kezdett hajózni, s alig két évvel később már sikeresen átkelt a La Manche csatornán. Mostani, Nagy-Britanniát megkerülő útjával jótékonysági szervezete számára gyűjtött pénzt.